Mali medo

Prvi vaterpolski turnir “Mali medo” odigran je 1988. godine na inicijativu prof. Vlade Hrestaka. Vaterpolski turnir “Mali medo” održava se svake godine u ljetnim mjesecima na ŠRC “Šalata” a uspio se održati u kontinuitetu svih proteklih godina, uključujući i vrijeme Domovinskog rata. Turnir “Mali medo” priznati je međunarodni turnir koji ove godine obilježava 31. godinu, a održava se od 6. – 8. rujna 2018.

Kod organizacije 1. turnira cilj je bio okupljanje i nastupanje 13 – godišnjaka, natjecatelja, koji su tom prilikom prvi puta nastupali s loptama, golovima i dimenzijama igrališta primjerenim odraslima. Tijekom godina dobna granica se  mijenjala, ovisno o dobnim granicama Hrvatskog vaterpolskog saveza, tako da su održavani turniri i za 13 i 14 – godišnjake.

Posljednjih godina turnir je za igrače, 15 godišnjake. Tako će biti i ove godine, tako da na turniru nastupaju igrači rođeni 2003. god. i mlađi.

Turnir je po organizaciji i ambijentu u kojem se odigrava  jedinstven u Europi. Iako se radi o prijateljskom turniru u kojem je važan čimbenik upoznavanje i sklapanje prijateljstva, natjecateljski karakter turnira je vrlo izražen jer se u tim uzrastima rijetko igraju međunarodni turniri s najistaknutijim predstavnicima svojih zemalja a veliki motiv za dobrim igrama i rezultatima su originalne nagrade za najbolje momčadi i najistaknutije pojedince:
Medeki SPO140720LIM_Medo_19

  • 1. mjesto – veliki plišani medo i medalje
  • 2. mjesto – srednji plišani medo i medalje
  • 3. mjesto – mali plišani medo i medalje
  • najbolji igrač – pokal,
  • najbolji vratar – pokal
  • najbolji strijelac – pokal
  • svi sudionici turnira dobivaju majice sa znakom turnira i male prigodne poklone.

 

Na 31. izdanju „Malog mede“ nastupit će ukupno osam ekipa: HAVK Mladost (Zagreb), VK Mornar, Brodospas (Split), Pallanuoto Trieste (Italija), VK Partizan Raiffeisen (Srbija), VK Primorje Erste banka (Rijeka), Schwimmverband NRW (Njemačka), SC Vasas (Mađarska) te VK Medveščak.

Tijekom proteklih godina nastupalo je mnogo igrača koji su prve vaterpolske zaveslaje napravili upravo na našem turniru, a danas su osvajači medalja na velikim natjecanjima, kako za Hrvatsku reprezentaciju, tako i za reprezentacije Mađarske i bivše Jugoslavije. Vjerujemo da će se i među budućim sudionicima našeg turnira stasati igrači koji će u budućnosti biti dostojni nasljednici naših uspješnih vaterpolskih generacija koje postižu vrhunske rezultate.

Organizator i domaćin turnira je VK “Medveščak”, klub koji okuplja oko 220 sportaša u svim natjecateljskim kategorijama i u školi vaterpola, prepoznat u sportskim krugovima po svojim vrlo dobrim rezultatima u natjecanjima mlađih dobnih kategorija na državnoj razini.

Turnir će i ove godine otvoriti zagrebački gradonačelnik Milan Bandić, a ulaz je besplatan za sve posjetitelje!