Povijest

Vaterpolo se na Šalati počeo igrati davne 1946.g. u sklopu plivačke sekcije tadašnjeg športskog društva “Slavija”. Iste godine sekcija djeluje pod imenom “Dinamo”. Osnivač i glavni pokretač plivačke sekcije i zagovornik vaterpola bio je Mirko Mirković, stari igrač, reprezentativac, koji je godinama bio i tajnik sekcije (poslije kluba), tehnički referent i trener.

Treniralo se u malom bazenu 20x8m, pokraj upravne zgrade športskog društva. Te godine počinje izgradnja olimpijskog bazena, koji je već 1947.g. završen. Tada su u momčadi, uz iskusnog trenera Mirka Mirkovića, bili sami mladići. Jedini su stariji igrači bili Milivoj – Mika Šimec i Dragutin – Dado Bašić.

Godine 1948. klub počinje djelovati pod imenom P.K. “Naprijed”. Momčad lijepo napreduje i već 1949. nastupa u II. saveznoj vaterpolo ligi. Godinu dana prije na juniorskom prvenstvu države u Kranju osvajaju odlično IV. mjesto između 12 najboljih juniorskih momčadi u državi.
Medveščak prva slika

Već 1950. u momčadi su stariji, iskusniji igrači – Milivoj Šimec, Dragutin Bašić, Aleksandar Seifert i mlađi perspektivni igrači – Aleksandar Meniga, Ivo Puharić, Alfred Balen, Miško Mišić, Dubravko Pavičić, koji na prvenstvu II. savezne vaterpolo lige osvajaju III. mjesto.

 1. – Prvi je veliki uspjeh vaterpolista sa Šalate osvajanje I. mjesta u II. saveznoj vaterpolo ligi, kao i I. mjesto na kvalifikacijama za ulazak u I. saveznu vaterpolo ligu. To su pod vodstvom trenera Mirka Mirkovića izborili: Dubravko Ježina, Ivo Puharić, Alfred Balen, Vanča Kljaković, Velimir Damaška, Aleksandar Seifert, Ivo Skarpa, Miško Mišić, Dubravko Pavičić, Berislav Brnčić i Zvonimir Luzar.
  pic1

Prve međunarodne nastupe klub bilježi iste godine, kada tijesno gubi od Bečkog “Uniona” i reprezentacije Francuske (1:2; 2:4).

Dvije sezone vaterpolisti sa Šalate uspješno nastupaju u I. saveznoj vaterpolo ligi i postižu dobre rezultate, no na kraju godine 1953. administrativnom su odlukom izgubili status prvoligaša, iako su zauzeli VI. mjesto mađu tadašnjih osam prvoligaša.

Godine 1954. momčad se natječe u prvenstvu Hrvatske (nema više II. savezne vaterpolo lige) i postaje prvak, ali na kvalifikacijskoj utakmici sa zadnjim iz I. lige “KPK” (Korčula) ne uspjeva. U toj momčadi nema više Ive Puharića i Miška Mišića (prešli u zagrebačku “Mladost”), Dubravka Ježine (vratio se u splitski “Jadran”), a Vanča Kljaković i Velimir Damaška prestaju aktivno igrati.

Godine 1955. momčad osvaja II. mjesto na prvenstvu Hrvatske, a na kvalifikacijskom turniru za ponovno oformljenu II. saveznu vaterpolo ligu osvaja I. mjesto. To su ostvarili sljedeći igrači: Zvonimir Luzar, Predrag Medvedić, Miro Rajković, Alfred Balen, Predrag Orlović, Ivo Skarpa, Aleksandar Seifert, Draško Andrić, Berislav Brnčić, Željko Besedić, Miro Ungar, Danko Sege, Marijan Pažur i Milan Malivuk.

 1. – Osvojeno 1. mjesto na jakom međunarodnom turniru u Celju, a javljaju se i novi igrači: Darko Šturman, Nenad Medvedić, Davor Dorpolo, Mladen Žagmeštar, Miran Ružić, Zdenko Tonković, Ronald Lopatny, Zdravko Hebel i Osvit Dvoržak.
  Celje 57.

Od 1958. do 1966. momčad igra s promjenjivom srećom i rezultatima u II. saveznoj vaterpolo ligi.

 1. klub mijenja ime u P.K. “MEDVEŠČAK”.

Godine 1966. klub ponovo ulazi u I. saveznu vaterpolo ligu, a u zimskom razdoblju iste godine, još kao drugoligaš, osvaja Zimsko prvenstvo države, što je najveći uspjeh vaterpolista sa Šalate uopće.

To je ujedno i jedini drugoligaš koji je uspio osvojiti Zimsko prvenstvo države do danas.

 1. – najvredniji seniorski rezultat momčadi sa Šalate – Ante Matošić, Božidar Pavešić, Darko Gojanović, trener Aleksandar Coša Seifert, Eduard Lutilsky, Osvit Dvoržak, Ronald Lopatny i Daslav Hranueli (stoje), Vojko Mikac, Aleksandar Černi, Ranko Borić, i Dražen Katunarić (čuče).
  Medveščak 1966.

Godine 1967. i 1968. momčad igra u I. saveznoj vaterpolo ligi, a 1968. iz nje ispada. Od 1969.g., kada ponovno igra u I. ligi, igra s promjenjivim uspjesima.

Godine 1972. momčad osvaja uvjerljivo I. mjesto u II. saveznoj vaterpolo ligi s devet bodova prednosti u odnosu na drugoplasirani “KPK” i ponovno ulazi u I. saveznu vaterpolo ligu. Pod rukovodstvom trenera Aleksandra Seiferta i Vlade Hrestaka igrali su: Zdravko Hebel, Đorđe Zuber, Mirsad Galijaš, Darko Pavljak, Želimir Bolfan, Boris Hadži-Skerlev, Krešimir Kruz, Aleksandar Mikac, Zdravko Kučinić, Srđan Raičković i Dražen Katunarić. Iste godine velik broj igrača odlazi u zagrebačku “Mladost”, a naša momčad ne uspjeva zadržati prvoligaški status u 1973.g.

Zbog veoma teške financijske situacije i napuštenosti te zatvaranja bazena na Šalati, klub ne djeluje sve do 1984. Doduše 1976.g. skupina entuzijasta, zaljubljenika u vaterpolo, pokušava obnoviti rad kluba na amaterskoj osnovi. Sudjeluju na kvalifikacijama za republičku ligu u Bjelovaru i zatim na finalnom turniru u Betini, ali se na žalost, ne uspijevaju plasirati u II. ligu. Spomenimo nekolicinu igrača iz tog vremena: Bruno Spiz, Davor Seifert, Živko Ricov, Marijan Perhanić, Damir Brkić, Zoran Velikić, Ivo Veneti, Zlatko Vlašić, Željko Čelig, Davor Šukurma, Damir Ivković, Ivan Strika i Krešimir Miholić.

Uz spomenute igrače u momčadi sa Šalate, bilo “Naprijeda”, bilo “Medveščaka”, igrali su još: Vlado Korpes, Boris Švarcmajer, Rene Albini, Marijan Pavešić, Željko Štromar, Marijan Žuželj, Rene Račić, Leo Pavičić, Duško Baždar, Zdravko Vrsalović, Aco Dijaković, Damir Salman, Jura Cimerman, Zorko Šmic i drugi.

 1. studenoga 1984. godine nekolicina igrača zagrebačke “Mladosti” na čelu s Marijanom Štekovićem, Davorom Dokonalom, Brunom Spizom i Franom Gavranovićem na osnivačkoj Skupštini kluba obnavljaju rad kluba na amaterskoj osnovi. Sami financiraju program, treniraju jedanput na tjedan i počinju s natjecanjem u republičkoj ligi godine 1985. pod vodstvom trenera Mladena Kuštraka. Već 1986. igraju u II. saveznoj vaterpolo ligi.

Godine 1987. s Univerzijadom odnosi se u zagrebačkom športu mijenjaju na bolje. Rekonstrukcijom bazena na Šalati, angažiranjem profesionalnog trenera Vlade Hrestaka, koji organizira osnivanje vaterpolo škole, te ulaskom u sustav financiranja tadašnjeg Saveza za fizičku kulturu Zagreba, klub počinje normalno raditi. Oslanja se uglavnom na vlastiti kadar i iz godine u godinu stasa u solidan prvoligaški klub sa svim dobnim kategorijama i vaterpolo školom.

Već 1989. klub osvaja I. mjesto na prvenstvu I.B savezne vaterpolo lige i ulazi u I.A saveznu vaterpolo ligu. To su ostvarili pod vodstvom trenera i šefa stručnog stožera Vlade Hrestaka igrači: Bojan Arneri, Zoran Curiš, Damir Čarap, Ivica Čular, Neven Kralj, Božo Lukin, Antun Novosel, Miroslav Pantlik, Damir Rupčić, Saša Sever, Miroslav Svećnjak, Marijan Šteković i Goran Tomić.
Medveščak 1989.

Raspadom bivše države, klub se uključuje u I. Hrvatsku vaterpolo ligu u kojoj se natječe i danas.

Svi punoljetni igrači, treneri i članovi uprave dobrovoljno se prijavljuju u športsku četu Domovinskog rata. Pojedinci su na prvoj crti bojišta (Gordan Kolundžić i Marijan Šteković), a ostali djeluju u sklopu spomenute športske čete.

Tijekom cijelog razdoblja klub se susreće s mnogo problema, a največi je problem finaciranje. Taj problem klub rješava uz pomoć Zagrebačkog športskog saveza i raznih sponzora. Tako od 1992.-1995. klub pomaže poduzeće “Monting”, od 1996.-1999. “Croatia banka”, od 2000.-2001. “Uniqa Osiguranje” i od 2002. “Polocem”.

S mlađim dobnim kategorijama klub bilježi zapažene rezultate, naročito u doba neovisne Hrvatske. Spomenut ćemo najznačajnije plasmane na prvenstvima i kupovima Hrvatske:

 • 1989.g. zimski prvaci Hrvatske u pionirskoj konkurenciji,
 • 1992.g. prvaci Hrvatske u konkurenciji mlađih juniora,
 • 1993.g. prvaci Hrvatske i pobjednici kupa u konkurenciji ml. juniora,
 • 1994.g. prvaci Hrvatske i pobjednici kupa u konkurenciji kadeta,
 • 1996.g. pobjednici kupa Hrvatske u konkurenciji juniora,
 • 1999.g. prvaci Hrvatske u konkurenciji mlađih juniora,
 • 2002.g. prvaci Hrvatske i pobjednici kupa u konkurenciji kadeta,
 • 2003.g. prvaci Hrvatske i pobjednici kupa u konkurenciji kadeta,
 • 2003.g. prvaci Hrvatske i pobjednici kupa u konkurenciji mlađih juniora
 • 2004.g. pobjednici kupa Hrvatske u konkurenciji mlađih kadeta
 • 2005.g. prvaci Hrvatske i pobjednici kupa u konkurenciji mlađih kadeta
 • 2005.g. pobjednici kupa Hrvatske u konkurenciji kadeta
 • 2005.g. pobjednici kupa Hrvatske u konkurenciji juniora
 • 2006.g. prvaci Hrvatske i pobjednici kupa u konkurenciji kadeta
 • 2006.g. prvaci Hrvatske i pobjednici kupa u konkurenciji juniora
 • 2007.g. prvaci Hrvatske i pobjednici kupa u konkurenciji mlađih juniora
 • 2008.g. prvaci Hrvatske i pobjednici kupa u konkurenciji mlađih juniora
 • 2009.g. prvaci Hrvatske i pobjednici kupa u konkurenciji mlađih kadeta
 • 2009.g. prvaci Hrvatske i pobjednici kupa u konkurenciji juniora
 • 2010.g. prvaci Hrvatske i pobjednici kupa u konkurenciji kadeta
 • 2012.g. prvaci Hrvatske i pobjednici kupa u konkurenciji mlađih juniora

Uz spomenute rezultate u proteklom razdoblju, klub odgaja i velik broj reprezentativaca za razne reprezentativne selekcije, koji na velikim međunarodnim natjecanjima osvajaju medalje za Hrvatsku – Vedran Jerković, Tomislav Rogin, Marko Pintarić, Borna Hrestak, Dalibor Subota, Vlatko Večkovec, Hrvoje Šintić, Žarko Župan, Hrvoje Hrestak, Marko Dragčević, Ivan Kucarov, Hrvoje Brlečić, Alan Bojić, Fran Paškvalin, Domagoj Čule, Dario Labavić, Krešimir Grbeš, Mateo Ćuk, Franko Geratović, Juraj Petar Selem, Kristijan Milaković i Luka Kolar.

Od 1988.g. klub organizira međunarodni vaterpolo turnir pod imenom “MALI MEDO”. To je turnir za dječake, koji se nalaze po godinama između kategorija mlađih kadeta i kadeta. Održava se svake godine u ljetnim mjesecima na našem bazenu ŠRC “Šalata”. Danas je to već tradicionalni turnir, koji je do sada održan XV. puta i na kojem sudjeluju najbolji klubovi iz zemlje i inozemstva. Naš je klub na tim turnirima osvajao prva mjesta: 1991., 1993., 1996., 2000. i 2001.g.

Treneri, koji su vodili vaterpoliste sa Šalate – Mirko Mirković (osnivač i prvi trener od 1946.-1953.g.), Aleksandar Seifert (od 1954.-1959.; 1963.-1967. i 1972.g.), Alfred Balen i Predrag Medvedić (od 1960.-1962.g.), Jakov Matošić i Juraj Amšel (od 1968.-1970.), Vlado Hrestak (od 1971.-1973.; 1987.-1995. i 1999.-2000.g.), Mladen Kuštrak (od 1985.-1987.g.), Zoran Curiš (od 1996.-1997.; 1998.-1999.; 2000.- 2003. ), Ozren Bonačić (od 1997.-1998.g.; 2004.-danas), Davorin Golubić (od 2003.-2004.)…

S mlađim dobnim kategorijama radili su ili još rade treneri: Zoran Curiš, Igor Bokor, Želimir Bolfan, Krešimir Buntak, Davorin Golubić, Tomislav Gradski, Vlado Hrestak, Vlado Ivanković, Stjepan Jelačić, Vinko Kolar, Marko Matijević, Marijan Mihanović, Anđelko Mrzljak, Perica Richter, Bruno Ris, Robert Sappe, Ivan Sever, Marko Jerkić, Tino Vegar, Dubravko Šimenc, Vlatko Večkovec, Alan Medić, Marko Kangler, Ivan Gledec, Ivan Rukavina i Marko Jelavić.

Tajničku funkciju obavljali su Miro Mirković, Tomislav Hagenauer, Veljko Baki, Bruno Spiz (od 1984.-1987.g.), Tomislav Stojanović (od 1987.-1992.g.), Miroslav Franjković (od 1993.-1997.g.), Franjo Bahovec (od 1997.- 2002.g.), Robert Kralj (od 2003.-2004.g.), Jakov Matošić (od 2004.-2010.g.), Tino Vegar (od 2011.-2012.g.), Zoran Curiš (od 2012.-2014.g.) i Ivan Rukavina (od 2014.- danas).

Predsjedničku funkciju obavljali su Slavko Srića, Ante Lučev, Dušan Arneri, Vlado Lončarić, Ivica Brezović, Zlatko Uzelac, Hrvoje Petrović, Mijo Rilje, Niko Vikić, Viki Glovacky, Davor Dokonal (od 1984.-1987.g.), Borivoj Sever (od 1987.-1990.g.), Maro Peričić (od 1990.-1992. i od 1995.-1996.g.), Ljubo Bušić (od 1992.-1995.g.), Stjepan Brolich (od 1996.-1997.g.), Tomislav Buterin (od 1998.-2002.g.), Tomislav Paškvalin (od 2003.-2009.g.), Petar Selem (od 2009.- 2012.g.), Ljuboja Kolar (od 2013.-2015.g.) i Zoran Curiš (od 2015.- danas).