Mali medo

Prvi vaterpolski turnir “Mali medo” odigran je 1988. godine na inicijativu prof. Vlade Hrestaka. Vaterpolski turnir “Mali medo” održava se svake godine u ljetnim mjesecima na ŠRC “Šalata” a uspio se održati u kontinuitetu svih proteklih godina, uključujući i vrijeme Domovinskog rata. Turnir “Mali medo” priznati je međunarodni turnir koji ove godine obilježava 28. godinu, a održava se od 3. – 6. rujna 2015.

Kod organizacije 1. turnira cilj je bio okupljanje i nastupanje 13 – godišnjaka, natjecatelja, koji su tom prilikom prvi puta nastupali s loptama, golovima i dimenzijama igrališta primjerenim odraslima. Tijekom godina dobna granica se  mijenjala, ovisno o dobnim granicama Hrvatskog vaterpolskog saveza, tako da su održavani turniri i za 13 i 14 – godišnjake.

Posljednjih godina turnir je za igrače, 15 godišnjake. Tako će biti i ove godine, tako da na turniru nastupaju igrači rođeni 2000. god. i mlađi.

Turnir je po organizaciji i ambijentu u kojem se odigrava  jedinstven u Europi. Iako se radi o prijateljskom turniru u kojem je važan čimbenik upoznavanje i sklapanje prijateljstva, natjecateljski karakter turnira je vrlo izražen jer se u tim uzrastima rijetko igraju međunarodni turniri s najistaknutijim predstavnicima svojih zemalja a veliki motiv za dobrim igrama i rezultatima su originalne nagrade za najbolje momčadi i najistaknutije pojedince:
Medeki SPO140720LIM_Medo_19

  • 1. mjesto – veliki plišani medo i medalje
  • 2. mjesto – srednji plišani medo i medalje
  • 3. mjesto – mali plišani medo i medalje
  • najbolji igrač – pokal,
  • najbolji vratar – pokal
  • najbolji strijelac – pokal
  • svi sudionici turnira dobivaju majice sa znakom turnira i male prigodne poklone.

 

Na 28. izdanju našeg turnira nastupit će momčadi iz Republike Srbije, VK Partizan – Beograd, Radnički – Kragujevac, kadetska reprezentacija Njemačke, VK Primorje EB, Rijeka, Mornar i POŠK Split, Vasas iz Mađarske i
VK Medveščak iz Zagreba.

Tijekom proteklih godina nastupalo je mnogo igrača koji su prve vaterpolske zaveslaje napravili upravo na našem turniru, a danas su osvajači medalja na velikim natjecanjima, kako za Hrvatsku reprezentaciju, tako i za reprezentacije Mađarske i bivše Jugoslavije. Vjerujemo da će se i među budućim sudionicima našeg turnira stasati igrači koji će u budućnosti biti dostojni nasljednici naših uspješnih vaterpolskih generacija koje postižu vrhunske rezultate.

Organizator i domaćin turnira je VK “Medveščak”, klub koji okuplja oko 220 sportaša u svim natjecateljskim kategorijama i u školi vaterpola, prepoznat u sportskim krugovima po svojim vrlo dobrim rezultatima u natjecanjima mlađih dobnih kategorija na državnoj razini.

U nekoliko proteklih godina turnir se održavao pod pokroviteljstvom Gradonačelnika i uvjereni smo da će i sljedeće godine turnir biti pod njegovim visokim pokroviteljstvom.